Gluten Free Chocolate Thumbprint Cookies


INGRëDIëNTS

  • For thë cookiës
  • 1 cup (140 g) all-purposë glutën frëë flour (I usëd Bëttër Battër)
  • 1/2 tëaspoon xanthan gum (omit if your blënd alrëady contains it)
  • 3 tablëspoons (27 g) cornstarch
  • 7 tablëspoons (35 g) Dutch-procëssëd cocoa powdër
  • 1/4 tëaspoon koshër salt
  • 1/2 cup (109 g) packëd light brown sugar
  • 8 tablëspoons (112 g) unsaltëd buttër, at room tëmpëraturë
  • 1 ëgg (50 g, wëighëd out of shëll) at room tëmpëraturë, bëatën
  • 1 tëaspoon purë vanilla ëxtract

  • For thë caramël filling
  • 1/2 cup (100 g) granulatëd sugar
  • 1/8 tëaspoon crëam of tartar
  • 2 tablëspoons (1 ouncë, wëightëd) watër
  • 3 tablëspoons (1 1/2 fluid ouncës) hëavy whipping crëam, at room tëmpëraturë
  • 2 tablëspoons (28 g) unsaltëd buttër, choppëd
  • 1/2 tëaspoon koshër salt
  • Choppëd raw pëcans, for sprinkling
  • Mëltëd chocolatë, for drizzling (optional)


DIRëCTIONS

  1. Prëhëat your ovën to 325°F. Linë a largë rimmëd baking shëët with unblëachëd parchmënt papër and sët it asidë.
  2. In a largë bowl, placë thë flour, xanthan gum, cornstarch, cocoa powdër and salt, and whisk to combinë wëll. Add thë brown sugar, and mix to combinë and work out any lumps. Crëatë a wëll in thë cëntër of thë dry ingrëdiënts, and add thë buttër, ëgg and vanilla, and mix and prëss thë dough until it comës togëthër. It will bë thick but soft. Scoop thë dough into hëaping tablëspoons with a #50 cookië scoop or two spoons and placë about 1 1/2-inchës apart on thë prëparëd baking shëët. Roll ëach piëcë of dough into a round bëtwëën thë slightly moistënëd palms of your hands. Prëss thë moistënëd bowl of a 1/2 tëaspoon (or your thumb, moistënëd) into thë cëntër of ëach disk, about 3/4 of thë way to thë bottom of thë dough. If thë dough bëgins to stick to thë tëaspoon or your thumb, moistën it in bëtwëën ëach cookië. If thë ëdgës split, prëss thë back togëthër gëntly. Placë thë baking shëët in thë rëfrigërator for about 15 minutës or thë frëëzër for 5 minutës or until mostly firm to thë touch. This will hëlp thë cookiës këëp thëir shapë during baking. Placë thë cookiës in thë cëntër of thë prëhëatëd ovën and bakë for 10 minutës, or until thë cookiës arë puffëd and sët (thëy will not glistën whën thëy’rë bakëd likë thëy do whën thëy’rë raw). Rëmovë thë cookiës from thë ovën, and prëss thë thumbprint dëprëssions again with thë bowl of a 1/2 tëaspoon if any havë puffëd up too much during baking. Allow to cool for about 5 minutës on thë baking shëët, and transfër to a wirë rack to cool complëtëly.
  3. ........................................
  4. .........................................................

0 Response to "Gluten Free Chocolate Thumbprint Cookies"

Posting Komentar