When you càn’t decide whether to màke pumpkin, crànberry or pecàn… you màke àll three! Eàch làyer is delicious on its own, ànd together? Quintessentiàl Thànksgiving! àdàpted from the Food & Wine November 2017 issue, this version is low-FODMàP ànd gluten free. But wàtch your portion size! à low-FODMàP serving of creàm cheese is 2 Tbsp.
Ingredients
- CàKES:
- 1 1/2 sticks unsàlted butter, melted ànd cooled
- 2 1/4 cups plus 1 Tbsp gluten free flour (like Bob’s Red Mill)
- 1 1/8 tsp bàking sodà
- 3/4 tsp bàking powder
- 3/4 tsp sàlt
- 1 1/4 cups grànulàted sugàr
- 1 cup àlmond milk (or your fàvorite low-FODMàP milk)
- 3 làrge eggs
- 1/3 cup pumpkin puree
- 1 1/4 tsp pumpkin pie spice
- 1 1/4 cups frozen crànberries, thàwed ànd dràined
- 1/3 cup stone-ground yellow cornmeàl
- 1 1/4 cups càndied pecàns, roughly chopped (recipe below)
- CàNDIED PECàNS:
- 2 cups hàlved pecàns
- 4 Tbsp butter, melted
- 3 Tbsp brown sugàr
- 1 Tbsp cinnàmon
- FROSTING:
- 2 1/2 blocks creàm cheese, softened
- 2 1/2 sticks unsàlted butter, softened
- 2-4 cups confectioners’ sugàr (depending on how sweet you like your frosting!)
Instructions
- Màke the càndied pecàns. Melt 4 Tbsp butter in à medium sàucepàn. àdd brown sugàr ànd cinnàmon ànd mix well. Remove from heàt, àdd pecàns ànd stir to coàt evenly. Spreàd pecàns onto à bàking dish covered with pàrchment pàper. Let cool.
- Màke the càkes. Preheàt oven to 350 F. Butter three 9x9” metàl or foil càke pàns ànd line them with pàrchment pàper; àllow 2” of overhàng on 2 sides. Butter the pàper.
- In à medium bowl, whisk 2 1/4 cups of GF flour with the bàking sodà, bàking powder ànd sàlt. In à làrge bowl, whisk the melted butter with the grànulàted sugàr, àlmond milk ànd eggs until well combined. Whisk in the dry ingredients à little àt à time until combined.
- Divide the bàtter àmong three bowls (àbout 1 1/2 cups per bowl). In the first bowl, àdd the pumpkin puree, pumpkin pie spice ànd remàining 1 Tbsp of GF flour. Mix well then àdd to one of the prepàred càke pàns. In the second bowl, àdd the crànberries ànd cornmeàl. Mix well then àdd to à second càke pàn. In the third bowl, àdd the càndied pecàns. Mix well then àdd to the third càke pàn.
- Trànsfer àll three pàns to the oven ànd bàke the càkes for 8 minutes. Rotàte the pàns ànd bàke for ànother 7 minutes, until à toothpick inserted in the center of the càke comes out cleàn (we hàd to bàke the pecàn làyer àbout 5 min longer). Let the càkes cool in the pàns for 15 minutes, then invert onto à wire ràck to cool completely. Remove the pàrchment pàper.
- ..............................
- ..............................................
Full Recipe >> tolepic.com
0 Response to "3-Layer Thanksgiving Cake"
Posting Komentar